Hvorfor er solfaktor viktig? Her er 5 grunner til at du alltid bør bruke solkrem

Solkrem, solkrem og SPF. Vi har alle hørt om det, men hvorfor skal du bruke det og når? Her er noen spørsmål og svar om solfaktor for å gjøre deg sommerklar!

Solen føles bra mot huden, ikke sant? Spesielt etter mange kalde og mørke vintermåneder. Når sommersolen endelig kommer til Norge og er på topp, bør du være klar med solkrem. Hvorfor? Det er mange grunner til dette, og du har sikkert hørt noen av dem før.

Først og fremst kan det beskytte deg mot å utvikle hudkreft. Rundt 9 av 10 tilfeller av hudkreft i Norge har sammenheng med for mye intens sol og solarium (Kreftforeningen, 2020). For det andre kan det bidra til å forhindre at solstrålene forårsaker photoaging*. Sist men ikke minst: Hvis det er viktig for deg å bli brun kan du fortsatt oppnå det – selv med solkrem.

Med dette i tankene, gå til skapet ditt og finn ut om du har solkrem. Det er også viktig å sjekke solkremens utløpsdato. Dette fordi solfaktorens effektivitet kan avta med tiden. Hvis du ikke finner en utløpsdato kan du skrive på flasken med en sprittusj slik at du vet når du kjøpte den.

> Klar for stranda? Kjøp BARA badetøy

Husk at alle solkremer skal oppbevares ved romtemperatur over tid, og prøv å unngå å utsette beholderen for sterk varme eller direkte sol. Tips: Plasser solfaktoren i skyggen, eller pakk den inn i et håndkle når du er på stranden.

Badetøy til dame på nett

Så, hva er de beste tipsene for å beskytte huden din mot solskader?

  1. Bruk solkrem hver eneste dag – også på vinteren
  2. Unngå å være ute i høysolen. Dette er når solen er på sitt høyeste, noe som normalt sett er mellom kl. 10 og 16.
  3. Finn litt skygge og ikke sol deg for lenge av gangen – husk pauser!
  4. Bruk hatt eller lue (vi har flere kule capser å velge mellom – ta en titt!).

Nå håper jeg at du er klar for stranden og at du soler deg trygt. Hvis du fremdeles har (sol)spørsmål, kan du fortsette å lese de mest vanlige spørsmålene under:

Trenger du å bruke solkrem når det regner eller er overskyet?

Det er en myte at du ikke trenger solfaktor når det regner eller er overskyet. Når du er ute vil det være UV-stråler – uansett vær. Strålene går gjennom både regn og skyer, så du trenger beskyttelse mot skadelige UVA- og UVB-stråler til enhver tid.

Rosa bikinitopp til dame

Kan du bli solbrent om vinteren?

Å ja, det kan du. Du kan også bli snøblind (solbrent på øynene). UV-strålene reflekteres i den hvite snøen, noe som gjør deg ekstra utsatt. Det er derfor ekstra viktig å bruke solkrem og solbriller hvis du skal være lenge ute.

Er mørk hud naturlig motstandsdyktig mot solskader?

Selv om mørk hud gir større naturlig beskyttelse mot solens skadelige stråler, sammenliknet med lyse hudtoner, er ingen immun mot solskader. Solkrem er derfor noe alle burde ha på seg, uansett hud.

Rosa badedrakt til dame

Hva er UV-stråling?

Sollys inneholder ultrafiolett stråling, også kalt UV, som består av forskjellige typer stråler. De typene UV-stråling du sannsynligvis er mest kjent med som bokstaver på solfaktor, er UVA- og UVB-stråler. Disse strålene kan påvirke huden din på forskjellige måter.

> Trenger du en badedrakt? Ta en titt på vår sommerkolleksjon

Hva er UVA og UVB, og hva er forskjellen?

UV-lys har kortere bølgelengder på det elektromagnetiske spekteret, slik at øynene dine ikke kan se det, men det kan huden din. Ultrafiolett A (UVA) er knyttet til hudens aldring. Solbrenthet er knyttet til ultrafiolett B (UVB), som har kortere bølgelengde.

Hva betyr SPF?

SPF står for Sun Protection Factor, ofte etterfulgt av et tall, f.eks. “30”. Tallet indikerer hvor godt solkremen beskytter huden din. La oss si at det tar 300 sekunder før huden brenner med solkrem, og 10 sekunder å brenne uten den. 300 er delt på 10, som er 30 = SPF 30. Kortversjonen: SPF er faktoren på solkremen din.

Hva er forskjellen mellom SPF 30 og SPF 50?

Som nevnt ovenfor indikerer tallet bak SPF hvor godt solkremen beskytter huden din mot solbrenthet. Dessverre kan ingen solkrem blokkere 100 % av UV-strålene, men vi vet at SPF 15 blokkerer 93 % av UVB-strålene, SPF 30 blokkerer 97 % av UVB-strålene og SPF 50 blokkerer 98 % av UVB-strålene. Som et resultat er forskjellen mellom 30 og 50 rundt 1 %.

Svart bikinitopp til dame

Kan solskader reverseres?

UV-stråler kan endre DNA-et ditt, og denne formen for solskader kan dessverre ikke reverseres. Selv om du kan behandle de kosmetiske effektene av solskader, kan du ikke minimere eller reparere skadet DNA. Når soleksponering forårsaker en DNA-mutasjon, er det ingen måte å reversere det.

Så, husk å bruke solkrem og smør deg på nytt hver 3. eller 4. time, eller etter hver svømmetur. Vi ønsker deg en god og solbeskyttet sommer!


*Photoaging er for tidlig aldring av huden forårsaket av overeksponering for solstrålene.


Del her

Delivery 2-5 DAGER MED EKSPRESS LEVERING
Change Size LETT Å BYTTE STØRRELSE
Right of Return RETURRETT PÅ ALLE KJØP
Safe & Secure Payments 100% SIKKER BETALING