9 fakta om kaffe du sannsynligvis ikke visste

Hvilket land drikker mest kaffe? Og visste du at verdens dyreste kaffe koster opptil 6000 kr per 0,5 kg – og er laget av kattebæsj?

Mange starter dagen med en varm kopp kaffe, og du lager deg nok en kopp uten å tenke for mye over det. Men kaffe har en rik historie, og vi er sikre på at du vil bli overrasket over noen av disse faktaene.

1. Drikken har eksistert siden 800 e.Kr.

Ifølge legenden oppdaget geitegjetere fra 900-tallet hvordan koffein påvirket geitene deres, som så ut til å "danse" (mest sannsynlig høye på koffein) etter å ha spist kaffeplantens frukt. Den originale kaffekoppen ble født da en lokal munk laget en drink med produktet og oppdaget at det holdt han våken gjennom natten.

2. Kaffe er ikke bønner, men frø

Kaffeplanten har små, kirsebærliknende bønner som finnes på blomstrende busker. Dette er teoretisk sett frø, og hvis du putter en av disse “bønnene” i jorden kan du gro din egen kaffeplante. På grunn av deres likhet med belgfrukter, kaller vi dem "bønner" og ikke kaffefrø.

9 fakta om kaffe du sannsynligvis ikke visste

3. Brasil er verdens største kaffeprodusent

Ifølge den internasjonale kaffeorganisasjonen produserer Brasil nå omtrent en tredjedel av verdens kaffeforsyning, omtrent dobbelt så mye som landet på andreplass, Vietnam.

4. Den dyreste kaffen i verden kan koste opptil 6000 kr per 0,5 kg

Avføringen (ja, du leste det riktig) fra en asiatisk palmecivet brukes til å lage en av de mest ettertraktede kaffetypene, kalt Kopi luwak – også kjent som «kattebæsj-kaffe». Kaffen er laget av kaffekirsebær som har blitt spist, fordøyd og deretter bæsjet ut av pattedyret. Bønnene blir deretter renset og behandlet. En kopp med slik kaffe kan koste fra 350–1000 kr per kopp, eller omtrent 1000–6000 kr halvkiloen – noe som gjør denne kaffen til verdens dyreste kaffe.

5. Kaffe har vært forbudt

Ledere i Mekka forbød kaffe i 1511 fordi de mente den kunne føre til “radikal tenkning”. Kaffe ble også forsøkt forbudt av noen italienske prester fra 1500-tallet som mente det var "satanisk" å drikke. Pave Klemens VII var derimot så glad i kaffe at han avskaffet forbudet og fikk det døpt i år 1600.

For sine påståtte koblinger til “opprørske følelser” gjorde den svenske regjeringen både kaffe og kaffeutstyr (inkludert kopper og tallerkener) ulovlige så sent som på 1700-tallet.

6. Landet med flest kaffedrikkere er Finland

Hvilket land drikker mest kaffe? I følge den internasjonale kaffeorganisasjonen spiser den gjennomsnittlige voksne finnen 12,47 kaffe per år. Til sammenligning er gjennomsnittsvekten til en amerikaner bare 4,9 kg.

På andreplass finner du Norge, tredjeplass Island og fjerdeplass Danmark.

Hvilket land i verden drikker mest kaffe? 9 fakta om kaffe du sannsynligvis ikke visste

7. Kaffedrikkere lever lenger enn ikke-kaffebrukere

Ifølge Harvard Health Publishing har forskning knyttet et moderat inntak (omtrent tre til fire kopper per dag) til en lengre levetid, samt lavere risiko for hjerte- og karsykdommer, diabetes type 2 og Parkinsons sykdom.

8. Koffeinfritt betyr ikke koffeinfritt

Ifølge Mayo Clinic inneholder en åtte unse brygget kopp koffeinfri kaffe to til 12 milligram koffein. En standard kopp kaffe har mellom 95 og 200 milligram koffein, mens en boks med cola inneholder mellom 23 og 35 mg.

9. Nordmenn drikker gjennomsnittlig 5 kopper om dagen

Blant nordmenn som drikker kaffe konsumeres det i gjennomsnitt fem kopper om dagen. Vi gjør altså vår del for å opprettholde den globale totalen på ca. 1,6 milliarder kopper hver eneste dag. Dette hinsidige forbruket gjør koffein til verdens desidert mest brukte stimulerende middel.


Del her

Delivery 2-5 DAGER MED EKSPRESS LEVERING
Change Size LETT Å BYTTE STØRRELSE
Right of Return RETURRETT PÅ ALLE KJØP
Safe & Secure Payments 100% SIKKER BETALING